För skogsägare finns det olika möjligheter att skjuta upp skatten. Det här kan vara bra att tänka på, inte minst för er som drabbades av stormar och snöbrott i vintras.
Skogsavdrag
Avdragsutrymmet beräknas utifrån skogens och den produktiva skogsmarkens anskaffningsvärde.
Anskaffningsvärdet är det värde som avser skog och produktiv skogsmark vid förvärv av en fastighet som är taxerad som lantbruksenhet. En enskild näringsidkare får under innehavstiden göra skogsavdrag med högst 50 % av anskaffningsvärdet och då enligt följande.
AVDRAGET FÖR VARJE INKOMSTÅR FÅR MAXIMALT UPPGÅ TILL
- 50 % av intäkten för såld avverkningsrätt
- 30 % av intäkten för sålda skogsprodukter
- 30 % av intäkten av uttagna skogsprodukter (virke m m)
Kan du visa att skog och skogsmark har köpts genom ett så kallat rationaliseringsförvärv, har du i stället rätt till avdrag för hela ersättningen för avverkningsrätt och med 60 procent av intäkten på försålda skogsprodukter
Tänk på!
Skogsavdragen skall återläggas vid en eventuell försäljning av fastigheten.
Skogskonto
Resterande del av intäkten kan sedan användas för insättning på skogskonto. Insättningen får aldrig vara så stor att det blir underskott i näringsverksamheten.
MAXIMAL SKOGSKONTOINSÄTTNING
Insättning och uppskov får ske med högst
- 60 % av intäkten för såld avverkningsrätt
- 40 % av intäkten för sålda skogsprodukter
- 40 % av intäkten av uttagna skogsprodukter, t ex virke
Även försäkringsersättning för skog eller skogsprodukter anses vara intäkt som ger rätt till insättning på skogskonto. Räntan på skogskontot beskattas med 15%, s k källskatt och den räntan skall inte beskattas. Beskattning sker när uttag från skogskontot sker.
Skogsskadekonto
Om man blivit riktigt hårt drabbad av t ex storm eller snöbrott kan man skjuta på skatten ytterligare genom insättning på skogsskadekonto enligt följande regler.
- mer än 33% av skogen måste på grund av skadan avverkas tidigare än vad som annars varit fallet
- minst 75 % av årets skogsintäkter kommer från sådan avverkning
För att få uppskov med beskattningen av ett visst belopp, krävs att samma belopp sätts in på ett skogsskadekonto. Det insatta beloppet dras av som en kostnad och blir därför skattefritt så länge pengarna står kvar på skogsskadekontot. När pengar tas ut från skogsskadekontot, ska beloppet deklareras som intäkt i näringsverksamhet. Du får inte göra insättning på skogsskadekonto i mer än en bank per inkomstår. Pengarna ska sättas in på kontot senast den dag inkomstdeklarationen ska lämnas. Får du anstånd med att lämna deklarationen, förskjuts senaste inbetalningsdag i motsvarande mån. Banken lämnar kontroll¬uppgift på insättningen.
MAXIMAL SKOGSSKADEKONTOINSÄTTNING
Insättning och uppskov får ske med högst
- 80 % av intäkten för såld avverkningsrätt
- 50 % av intäkten för sålda skogsprodukter
- 50 % av intäkten av uttagna skogsprodukter, till exempel virke
Även försäkringsersättning för skog eller skogsprodukter anses som intäkt som grundar rätt till insättning på skogsskadekonto.
Betalningsplan
Du kan också välja att få utbetalning av din avverkningsrätt under flera år genom så kallad betalningsplan. Vid en betalningsplan tillämpas en betalningsprincip som innebär att det som betalas ut under året blir skattepliktigt och resterande belopp skjuts på framtiden. När sedan nästa utbetalning görs skattar du för den för det året, och så vidare.
Innestående likvid på betalningsplanen ska inte redovisas till Skatteverket utan först det året den betalas ut.
NÅGRA ÖVRIGA SKATTEUTJÄMNINGSMÖJLIGHETER
- Periodiseringsfond
- Expansionsfond
- Räntefördelning
Peter Olsson
Skogsmästare, reg. fastighetsmäklare